Runosmäen vokkisuunnitelmien hämärät taustat

Kerromme tässä artikkelissa miten Turun suurimman lähiön Runosmäen vokkisuunnitelmat etenivät ja mitä niiden taustalla oli.

Kaikki alkoi vuonna 2014. Runosmäen perheelliset saivat ilmoituksen koulun sulkemisesta maanantaina joulukuussa. Viimeinen päivä Runosmäen koulussa olisi saman viikon perjantai. Ilmoitus tuli oppilaiden vanhemmille Wilma-viestinä. Viestissä vedottiin koulun sisätilaongelmiin. Sisäilmatutkimuksia koulussa oli tehty jo pidempi tovi, useaan eri otteeseen, kuten myös korjauksia.

Seuraavana oppilaat saivat toimintaohjeet. Ohjeissa kiellettiin kaiken tavaran, kuten myös esimerkiksi piirrustusten poisvienti koulusta. Oppilaat saivat itse päättää pitävätkö piirrustukset, koulureput jne, vai viedäänkö kaikki tuhottavaksi. Pitämisen ehtona oli tavaroiden pesu.

Seuraavan viikon maanantaina 1-3 luokat siirtyivät toiseen kouluun, 4-6 siirrettiin kolmanteen kouluun. Esikouluikäiset jaettiin kahteen eri eskariin, vaikka toive oli yhtenä ryhmänä jatkaminen Runosmäessä.

Koulun tyhjennyksen jälkeen koulussa ei ollut mitään toimintaa, eikä mitään remonttia tehty. Paitsi samassa rakennuksessa sijaitsevan kirjaston toiminta on jatkunut koko ajan.

Vuonna 2015 syksyllä koululla alkoi ilmenemään taas liikehdintää. Runosmäkeläisille kävi ilmi, että kouluun oli tulossa hätämajoituskeskus. Tarkoitus oli majoittaa Runosmäen vanhaan ”sisätila ongelmaiseen” kouluun noin 350 turvapaikanhakijaa. Samaan kouluun mistä viikon varoitusajalla poistettiin kaikki koulu- ja esikouluikäiset. Tieto levisi hätämajoituksesta todella nopeasti, mutta varsinaista infotilaisuutta ei pidetty.

Huhut poikivat nopeasti mielenosoituksen koulun pihalle. Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui 300-350 paikallista.

Tämän jälkeen hätämajoituksesta pidettiin tiedotustilaisuus.

Tilaisuuden piti yhteistyössä SPR ja Turun kaupunki, myös poliisilla oli edustus paikalla. Tilaisuuden sanoma oli, ettei Runosmäkeläisillä ole mitään syytä huoleen, eikä mitään pelättävää ole. Samaan aikaan oli remontti aloitettu jo koulun sisätiloissa. Paikalliset kertovat, että kouluun uusittiin kaikki.

Paikalliset eivät olleet tyytyväisiä ratkaisuun ja alkoivat kerätä nimiä adressiin, jossa vastustettiin hätämajoitusta. Nimiä keräsi alaikäisiltä myös Runosmäen nuoriso. Nuorien nimiä kerättiin 76 ja ne luovutettiin Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Taviolle.

Meistä tuntui siltä, ettei nuoria kuunnella lainkaan, vaikka hätämajoitus vaikuttaisi juuri nuoriin paljon. Raiskaukset pelottavat, kertoivat kaksi nuorta naista Runosmäestä.

Koulu koki vastustusta myös sabotaasina, esimerkiksi ikkunoiden rikkomisen muodossa. Koulu yritettiin jopa polttaa joulupäivänä 2015. Tämän seurauksena koululle asennettiin useita kymmeniä tuhansia maksava valvontajärjestelmä ja koululla pyöri ympärivuorokautinen vartiointiliike.

Vuonna 2016 lopulta asukkaat saivat ilmoituksen ettei hätämajoitusyksikköä ole tulossa ainakaan lähiaikoina.

Vähän tämän jälkeen paikallinen yhdistys kiinnostui tapauksesta ja alkoi kyselemään sisätilatutkimusten perään. Sisätilatutkimukset olivat kuitenkin määrätty salaisiksi, eikä niitä kukaan monista kysyjistä huolimatta ole saanut käsiinsä.

Tämä herättääkin kysymyksen, oliko koulussa edes sisätilaongelmaa? Koulun tyhjentäminen alle viikon varoitusajalla juuri ennen 2015 pakolaistulvaa herättää omat epäilyksensä, mitä todellakin vahvistaa sisätilatutkimusten salailu ja miten sisätilaongelmaisessa rakennuksessa on kirjasto toiminut koko ajan, vielä tänäkin päivänä? Myös osa luokkahuonesta oli täysin korjattu ajan saatossa ennen sulkemista.

2 Responses to :
Runosmäen vokkisuunnitelmien hämärät taustat

  1. Hannu Hanhi sanoo:

    Suomessa ei ole kuulemma minkäänlaista korruptiota, poliisin pääjohtaja on todella luotettava huumekaupias ja Tulli rahasti laittomasti vuositolkulla ilman minkäänlaista korvausvelvollisuutta niille jota se ryösti laittomalla autoverolla. Keskustan poliitikot tekevät aivan järjettömiä valtion rahojen siirtoja omille tukioille kuten asumistuen muodossa rakennusyhtiöille ja Soten kautta yksityisille hoitoyksiköille. Suomen valtio on todella rosvojen paratiisi ja se ei kuulemma ole korruptoitunut mutta todellisuus taitaa olla että se on niin korruptoitunut että siitä ei edes jää kiinni. YLE kertoo valheita niin paljon kuin ikinä ehtii ja kukaan ei tohdi edes käräyttää ne. Että niin.

  2. Benny Rockylake sanoo:

    Olen Turun jokirannassa pulloja keräillessä törmännyt seuraavaan ilmiöön, 20-30 vuotiaat ”partalapset” naurattavat kantasuomalaisia pikkutyttöjä. Jokseenkin pistää vihaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *