Diabeetikko tiesitkö tätä, ajokortti kuivumaan väärällä sanalla

Uusi laki ei armoa tunne. Diabeetikko menettää korttinsa vuodeksi kerrallaan ollessaan rehellinen.

Nykyisen lainsäädännön mukaan diabetestä sairastavien R1 ja R2 luokkien on käytävä lääkärintarkistuksessa 1-5 vuoden välein. Lääkäri kysyy käynnillä muiden testien ohella kysymyksen,

”oletko tarvinnut ulkopuolista apua sokerilaskujen aikana”

Jokainen kyseistä sairautta sairastava tietää, että elämässä tulee hetkiä, kun apua tarvitsee. Se on diabeetikolle selvä asia. Yksi pidempi paussi ruokailusta voi jo laskea sokerit tasolle, jolloin apu on tarpeen.

Ongelma lainsäädännön kanssa tulee juuri tuossa lääkärin viattomassa kysymyksessä. Nimittäin vastaamalla olen tarvinnut apua muutaman kerran vuodessa, olet menettänyt ajokorttisi vuodeksi eteenpäin. Laki on jyrkkä, eikä siinä juuri ole tulkinnanvaraa.

Ote Trafin ohjeistuksesta lääkäreille:

  • R1-ajo-oikeuden omaavalla henkilöllä on kaksi vakavaa hypoglykemia-kohtausta 12 kuukauden aikana, lääkärin on annettava ajokielto ja ilmoitettava asiasta poliisille.
  • R2-ajo-oikeuden omaavalla henkilöllä on yksikin vakava hypoglykemia-kohtaus, lääkäri kieltää henkilöä ajamasta R2-luokan ajoneuvoja ja tekee ilmoituksen poliisille.

*hypoglykemia = verensokeri on laskenut alle tason 2 mmol/l

Lääkäri voi helposti tulkita potilaan avuntarpeen väärin. Jokainen tilannehan on erilainen, kyse voi olla kyvyttömyydestä korjata verensokeripitoisuutta tai ihan vaan pyytää toista auttamaan. Siksi vilpitön vastaus ”olen tarvinnut apua” voi olla kohtalokas, kuten esimerkkitapaus, joka innoitti kirjoittamaan aiheesta.

Tulevaisuutta on diabetesalalla automaattiset lukulaitteet ja pilveen tallentuvat tulokset.

Tämä tarkoittaa suoraan lääkärille menevää tietoa sokeriarvoista, josta näkyy nousut ja laskut. Nähtäväksi jää kerääkö poliisi tulevaisuudessa 50 000 1-tyypin diapetespotilaalta ajokortit pois, koska taatusti jokaisella avuntarve iskee joskus ja sokerit laskevat alle tuon 2.

Hieman sekavaksi Trafin ohjeistus on kuitenkin tehty, koska listasta löytyy myös pykälä ” Kuljettaja vastaa itse omasta ajamisestaan eli siitä, että hän ajaa vain jos hän kykenee siihen. Lääkäri tukee diabetesta sairastavan ajokyvyn säilymistä neuvonnalla ja asianmukaisella hoidolla. ” Samalla kuitenkin lääkäri velvoitetaan ilmoittamaan poliisille, jos yksi tai kaksi avunantotapausta paljastuu vuodessa.

Henkilö joka meihin otti yhteyttä asian tiimoilta, kertoi juuri vastanneensa lääkärille, kuten joka vuosi, ”olen tarvinnut apua”. Mieleen ei juolahtanutkaan, että seuraavaksi lääkäri kertoo uudesta laista ja siitä, että poliisille lähti lausunto ajokiellon asettamisesta. Henkilö on sairastanut diabetestä koko elämänsä ja on hyvin tietoinen omasta kehostaan ja sen antamista signaaleista onko sokerit koholla vai laskussa. Mitään ajamiseen liittyviä ongelmia ei ole ollut yli 20-vuoden ajokokemuksen aikana. Henkilö on pyytänyt apua ihan itse eikä kyse ole varsinaisesti
hypoglykemia-kohtauksista, vaan pelkästään sokereiden laskemisesta ja hieman heikosta olosta. Tällä kertaa pitkä keskustelu poliisin kanssa auttoi ja B kortin sai pitää luopumalla korttiin merkitystä C ajoluvasta. Mutta mitä ensivuonna, sama taistelu uusiksi, vai polkupyöräkuskiksi?

Lähde: https://www.tays.fi

One Response to :
Diabeetikko tiesitkö tätä, ajokortti kuivumaan väärällä sanalla

  1. Pauliina sanoo:

    Luulis että noi rattijuopot ja huumeratit on vaarallisempii liikentees mut ei ilmeisesti Trafin mielestä. Nykyään sentää on hyvät sokerimittarit ja osa ilmottaa matalista jo etukäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *