↑ Palaa kohteeseen Puoluejärjestelmä

Mikä on puoluejärjestelmä

Sivua päivitetään

Kuntavaalien ääntenlaskentatapa on rakennettu suoraan puoluejärjestelmää tukevaksi

 

Vertausluvut ratkaisevat

Kuntavaalien tulos määräytyy suhteellisissa vaaleissa Suomessa käytettävän laskentatavan mukaan. Ensin lasketaan kunkin ryhmittymän eli puolueen, vaaliliiton, yhteislistan tai siihen kuulumattoman valitsijayhdistyksen saama kokonaisäänimäärä. Sitten asetetaan kunkin ryhmittymän ehdokkaat paremmuusjärjestykseen heidän saamiensa äänimäärien perusteella.

Kolmannessa vaiheessa lasketaan kullekin ehdokkaalle vertausluvut. Ryhmittymän eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet ryhmittymän äänimäärästä, kolmanneksi tullut ehdokas kolmanneksen ja niin edelleen.

Lopuksi kunnan kaikki ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen, ja tästä listasta valitaan valtuutetuiksi niin monta ehdokasta kuin kunnassa valitaan valtuutettuja.

Kun puolue on kerännyt tietyn äänimäärän kaikkien HEIDÄN listoillansa olevien kesken, aletaan siitä katsomaan kuka on listoilta saanut eniten ääniä. Paikkamäärän ja valtuustopaikan ratkaisee PUOLUEEN äänimäärä, ei yksittäiset äänet ehdokkaalle. Jos Yhteislistalla oleva henkilö on saanut vaikka 500 ääntä enemmän kuin puolueen listoilla oleva, ei hän tule valituksi valtuustoon. (500 ääntä oli vain esimerkki) Yhteenvetona: Eniten ääniä saanut ehdokas ei välttämättä tule valituksi valtuustoon, jos on vaikka yhteislistalla on ollut ainut ehdokas. Tähän lisätään vielä 30.000.000 euron puoluetuet puolueille, niin jokainen voi ymmärtää ettei ole mahdollisuutta demokraattisiin vaaleihin

Suomi 2017! Korjataanko asia?

Puoluejärjestelmän ”helmi” – Puoluetuki! 30.000.000  euroa vuonna 2016

Puoluetukea myönnetään 2016 yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Valtioneuvosto päätti puoluetukien myöntämisestä.

Valtionavustukset myönnetään eduskuntapuolueiden ja Ahvenanmaan maakuntahallituksen poliittisen toiminnan ja puolueiden viestinnän tukemiseen.

Puoluetuki jaetaan eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella.

Keskusta  7,3 miljoonaa
Perussuomalaiset 5,6 miljoonaa
Kokoomus 5,5 miljoonaa.
SDP saa noin 5,0 miljoonaa,
Vihreät 2,2 miljoonaa,
Vasemmistoliitto 1,8 miljoonaa,
RKP 1,3 miljoonaa
Kristillisdemokraatit 740 000 euroa.

Ahvenanmaan maakuntahallitus saa reilut 148 000 euroa.

Puolueavustuksia on jaettu vuodesta 1967 lähtien.

Suomessa maksetaan Luxemburgin jälkeen EU:n toiseksi eniten puoluetukea äänestäjää kohti. Saksalaisen talouslehti Wirtschaftswochen tekemän selvityksen mukaan suomalaispuolueet saivat puoluetukea 12,25 euroa äänestäjää kohden. Kaikkien EU-maiden keskiarvo on vain 3,73 euroa.

Puoluetuet pitää siitä huolen ettei päättäville paikoille uusia näkökantoja päästetä, on täysin mahdotonta päästä uutena puolueena järjestelmään sisään kun ”vanhoilla” puolueilla on miljoonat käytössä kamppaniaan vuodesta toiseen.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: