«

»

kesä 06

Komissio esittää mahdollisia tapoja syventää Euroopan talous- ja rahaliittoa

Komissio on  julkaissut pohdinta-asiakirjan, jonka tarkoituksena on sekä virittää keskustelua talous- ja rahaliitosta että auttaa löytämään yhteinen näkemys sen tulevaisuudesta. Samalla esitetään yksi mahdollinen tapa edetä asiassa, jotta talous- ja rahaliitto olisi täysin toiminnassa vuonna 2025.

Euroa käyttää 340 miljoonaa ihmistä 19 jäsenvaltiossa.

Maastrichtin sopimuksesta, jolla valmistauduttiin yhteisen rahan käyttöön, on kuitenkin kulunut vasta 25 vuotta, ja ensimmäisen kolikon käyttöönotosta 15 vuotta.

Euro on maailman toiseksi käytetyin rahayksikkö.

Se on tuonut hintavakauden, ja siitä on tullut osa jokapäiväistä elämää suurimmalle osalle eurooppalaisista.

Euroalueella vuosien mittaan koettujen vaikeuksien vuoksi euron vakauttavaa vaikutusta ei aina muisteta. Nyt yhteisen rahan kannatus on kuitenkin jälleen korkeimmillaan sitten vuoden 2004 (72 % kansalaisista kannattaa euroa).

Yhdysvalloista vuosina 2007–2008 alkanut maailmanlaajuinen finanssi- ja talouskriisi johti Euroopan unionissa sen 60-vuotisen historian pahimpaan taantumaan.

Jäsenvaltiot ja EU:n toimielimet tekivät vaikeassa tilanteessa vahvoja poliittisia päätöksiä, joiden tarkoituksena oli säilyttää euron eheys ja välttää pahin. Näiden uudistusten tulokset alkavat näkyä. Kriisi ei kuitenkaan ole ohi niin kauan kuin työttömyys pysyy korkeana.

Jotta eurosta olisi vieläkin enemmän hyötyä kaikille kansalaisille, euron ohjaus ja hallinta edellyttää lisäuudistuksia. Juuri näihin lisäuudistuksiin ehdotetaan vaihtoehtoja tänään julkaistussa pohdinta-asiakirjassa.

Talous- ja rahaliitto ei ole päämäärä sinänsä, mutta sitä tarvitaan, jotta voidaan luoda työpaikkoja ja kasvua, lisätä sosiaalista oikeudenmukaisuutta, lähentää talouksia ja parantaa rahoitusvakautta.

Vastuun ja solidaarisuuden, riskien vähentämisen ja riskien jakamisen on kuljettava käsi kädessä.

Talous- ja rahaliiton olisi säilyttävä avoimena kaikille EU:n jäsenvaltioille, ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja demokraattisuutta on parannettava.

Nämä ovat tulevaa työtä ohjaavat periaatteet.

Laajan poliittisen yhteisymmärryksen löytäminen siitä, mihin suuntaan ollaan menossa, sekä etenemissuunnitelma, johon sisältyy selkeä aikataulu, ovat onnistumisen kannalta ratkaisevan tärkeitä.

Lähde: Komissio

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: