«

»

maalis 29

Tiesitkö tämän? Kuntavaalien ääntenlaskentatapa on rakennettu suoraan puoluejärjestelmää tukevaksi

 

Vertausluvut ratkaisevat

Kuntavaalien tulos määräytyy suhteellisissa vaaleissa Suomessa käytettävän laskentatavan mukaan. Ensin lasketaan kunkin ryhmittymän eli puolueen, vaaliliiton, yhteislistan tai siihen kuulumattoman valitsijayhdistyksen saama kokonaisäänimäärä. Sitten asetetaan kunkin ryhmittymän ehdokkaat paremmuusjärjestykseen heidän saamiensa äänimäärien perusteella.

Kolmannessa vaiheessa lasketaan kullekin ehdokkaalle vertausluvut. Ryhmittymän eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet ryhmittymän äänimäärästä, kolmanneksi tullut ehdokas kolmanneksen ja niin edelleen.

Lopuksi kunnan kaikki ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen, ja tästä listasta valitaan valtuutetuiksi niin monta ehdokasta kuin kunnassa valitaan valtuutettuja.

Väännetään vielä:

Kun puolue on kerännyt tietyn äänimäärän kaikkien HEIDÄN listoillansa olevien kesken, aletaan siitä katsomaan kuka on listoilta saanut eniten ääniä. Paikkamäärän ja valtuustopaikan ratkaisee PUOLUEEN äänimäärä, ei yksittäiset äänet ehdokkaalle. Jos Yhteislistalla oleva henkilö on saanut vaikka 250 ääntä enemmän kuin puolueen listoilla oleva, ei hän tule valituksi valtuustoon. (250 ääntä oli vain esimerkki) Yhteenvetona: Eniten ääniä saanut ehdokas ei välttämättä tule valituksi valtuustoon, jos on  yhteislistalla ollut ainut ehdokas. Tähän lisätään vielä 30.000.000 euron puoluetuet puolueille, niin jokainen voi ymmärtää, ettei ole mahdollisuutta demokraattisiin vaaleihin.

Suomi 2017? Korjataanko asia?

Puoluejärjestelmän ”helmi” – Puoluetuki! 30.000.000 euroa vuonna 2016

 

1 kommentti

  1. Martti Puoskari

    Suomen vaalijärjestelmä on täysin perseestä ! Varsinkin kunnallisvaaleissa.
    Pieni puolue tai uusi ryhmittymä ei pääse koskaan valtaan tällä järjestelmällä !
    Järjestelmä sopii nykymaailmassa vain Pohjois – Koreaan !
    Kyllä Suomen kansa on tyhmä !

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: